OM ABADÁ CAPOEIRA

Vad är capoeira?

Capoeira är en afrobrasiliansk kampsport som har utvecklats ur slavarnas kamp för frigörelse, och sedermera försvar av de samhällen de skapade när de flytt undan slaveri. Den uppstod ur behovet av att öva sig i kamp och stridskonst, men samtidigt dölja detta för slavägarna. Capoeira är alltså traditionellt en kamp förklädd till lek och dans och utförs också till musik och sång. Liksom de brasilianska slavarna, härstammar Capoeirans dansinslag från Västafrika. Capoeira var förbjudet ända in på 1900-talet och var länge något man såg ner på eftersom det var slavättlingar som utövade sporten. Trots detta levde traditionen kvar inom flera olika grupper ledda av sin Mestre.

På 1920-talet skapade Manuel dos Reis Machado, kallad Mestre Bimba, en ny modern form av capoeira kallad Regional. Jämfört med andra traditionella och mer teatrala capoeira-stilar t ex Angola, är Regional mer tydligt en kampsport. En av Bimbas elever, Graõ-Mestre Camisa Roxa och dennes bror Mestre Camisa, grundade i sin tur ABADÁ - Capoeira.

Capoeira utövas, spelas, mellan två personer. De befinner sig i mitten av en ring, roda, bestående av andra Capoeiristas som sjunger och klappar. Spelets stil, hastighet och intensitet styrs av musiken som spelas och sjungs. Det viktigaste instrumentet är en Berimbau, ett ensträngsinstrument med en kalebass som resonanslåda. De båda spelarna är i ständig rörelse och blandar sparkar, undanmanövrar, fällningar och akrobatik. En viktig ståndpunkt är att alla kan spela med alla. Man delas inte in i grupper efter ålder, kön, vikt osv, utan alla spelar med alla och man tar istället hänsyn till sin medspelares gradering och kunskaper så att den högst graderade är ansvarig för att medspelaren inte far illa. 2008-års brasilianska mästare i Capoeira, Juma, är kvinna.

Den jämlikhetsfilosofi som genomsyrar mycket av Capoeiran gör att många ungdomar med dåliga förutsättningar socialt sett, får en chans att bli sedda och respekterade som Capoeiristas och dessutom finner en meningsfull fritid. Alla capoeirister får dessutom ett nytt eget namn/smeknamn - apelido - efter en tid i Capoeiran. Det är en speciell känsla när en capoeirista är mogen för att få sitt apelido. Flera ledare inom ABADÁ bedriver också olika volontärprojekt för att hjälpa och utbilda både barn och vuxna i fattiga områden. Capoeira innehåller många delar: historia, kultur, sång, musik, dans och kamp; kanske är ”kampkonst” en bättre benämning än kampsport.

Om föreningen

ABADÁ är en förening som byggt vidare på och ytterligare moderniserat Mestre Bimbas tekniker och filosofi och är idag den största Capoeiraorganisationen i världen. 1932 grundade Mestre Bimba en skola i Capoeira i Salvador, Bahia. Tidigare hade capoeira bara spelats på gatan och i socialt eftersatta områden, men Bimbas elever kom från alla delar av samhället och detta ledde till att Capoeiran åter blev accepterad i samhället och på 30-talet legaliserades sporten. Idag bedrivs forskning om Capoeirans historia, musik etc och Capoeira är en mycket viktig del av den brasilianska kulturen.

Projekt i favelan

'Ação Quintal da Favela' är ett projekt vi driver i Brasilien där vi arbetar för att hålla barn borta från kriminalitet och droger. Genom att ge dessa barn möjlighet att träna Capoeira ger vi dem en mening, ett mål, en stark gemenskap och en ljusare framtid.

Vi hjälper dem genom att ge dem Capoeiradräkter och instrument som möjliggör att de kan börja träna så att Capoeiran kan bli en väg ut från kriminaliteten. Många av de kända Capoeiristas som finns idag har räddats av detta projekt!